BALTIC BOOKS

  K. Nilssons v 26, 352 39 Växjö, tel 0470-74 08 08, fax 0470-74 08 09
e-post: par.lindstrom(snabel-a)balticbooks.se 

 

  

Spår av historia, kultur och religion i

Lettland och östra Estland

10-21 augusti 2010

Så här berättar några deltagare om tidigare resor med Pär Lindström:

"En helt fantastisk resa"
Estland 6 dagar 2009

"Den mest intressanta och
lärorika resa jag varit med om"
Litauen-Lettland-Estland 12 dagar 2004

"Strålande arrangemang",
"Reseledare av yppersta klass"
Litauen-Lettland-Estland 12 dagar 2003

"Den bästa gruppresa jag
och min fru varit med på"
Estland för deltagare i historikerkonferens 8 dagar 2002

 

 • Liten grupp - 12-16 deltagare.

 • Tiden anpassad efter pilgrimsfestivalen i Aglona 14 aug, samt avgångsdagar för färjan från Nynäshemn.

 • Vi besöker flera intressanta städer som Riga, Tartu och Tallinn men men lägger huvudvikten på smultronställen utanför de större städerna som du inte själv skulle hitta till.

 • Vi bor ibland på förnämliga hotell, ibland enklare, någon gång i ett enkelt turisthärbärge alldeles vid stranden av en sjö, med möjlighet till både kvälls- och morgonbad.

   

De som 2005 reste på min baltiska "grundkurs" var så nöjda att de bad mig ordna ytterligare en resa för samma gäng.

Det blev en resa där vi studerade spåren efter olika kulturer och religioner i norra Baltikum. Vi fick se något av den gamla lettiska bondekulturen. Vi besökte de gammaltroendes stora bönehus i Riga - med Baltikums vackraste silver-ikonostas - och gammaltroendes gudstjänster i små bönehus vid Pejpusjön i östra Estland. Vi besökte synagogan i Riga och en jättelik katolsk festival i Aglona i östra Lettland. Vi besökte Setufolket i sydöstra Estland med sin estnisk-ryska blandkultur. Och vi tog en sväng in i Ryssland för att se ett av Rysslands bästa ikonmuseer i Pskov. Där besökte vi även några ortodoxa kyrkor och munkklostret i Petjora/Petseri, grundat 1473, och ett av de få som var verksamt hela sovjettiden.

Vi tittade på städerna Riga och Tartu, och vi begrundade de historiska minnesmärkena kring Narva - nästan varje europeiskt krig har satt sina spår där. På några håll hade mina gamla vänner förberett mat och dryck och i något fall musik och sång.

Också denna resa blev alltså mycket lyckad. Det är därför ett stort nöje att kunna erbjuda denna resa för fler gamla och nya Baltikumvänner
Pär Lindström


 


PRIS:
13 900:- vid 15 delt,
14 900:- vid 12 deltagare

Antal deltagare: liten grupp, 12-16 personer!

Pristillägg: enkelrum i land: 2800:–.

I PRISET INGÅR:

 • Frukost och lättlunch (inklusive öl/mineralvatten) under hela resan, samt middag (utan dryck) på på färjorna över Östersjön.
 • Planerade inträden till museer mm.
 • Logi i dubbelrum 9 nätter på hotell/ turistanläggning.
 • Färja Nynäshamn- Ventspils och Tallinn-Stockholm i 2-bäddshytter .
 • Buss från Ventspils till Tallinn enligt program, inkl kostnader för förare, miljö-, väg- och extra försäkringsavgifter.
 • Visum till Ryssland.
 • Resegaranti enligt lag.
 • En av Sveriges främsta Baltikumexperter, Pär Lindström, som guide under hela resan.

UPPLYSNINGAR
Pär Lindström, tel
0470-74 08 08,
0706-720 333,
parli(snabel-a) balticbooks.se

Anmälan
till Pär Lindström, Baltic Books, se ovan senast 15/6.

Då plats bekräftats skickar vi faktura på anmälningsavgiften, 2000 kr, vilken ska betalas inom en vecka till plusgiro
50 15 30-0. Du får sedan litteraturtips och praktisk information inför resan. Slutbetalning skall göras senast 22 juni 2010.

Avbeställningsvillkor:
Vid avbeställning mer än 60 dagar före avresa är kostnaden 5% av resans pris.
    30–60 dagar före avresa är avbokningsavgiften 2000 kr.
    Vid avbeställning senare än 30 dagar, men tidigare än 14 dagar före avresan är kostnaden 15% av resans pris.
    8–14 dagar innan avresa kostar det 50% av resans pris att avboka och vid avbokning under sista veckan före avresa har Baltic Books rätt att behålla hela resans pris.

Avbeställningsskydd: Kontrollera att du har ett fungerande avbeställningsskydd för denna resa genom hemförsäkring eller reseförsäkring!

Fler bilder från de länder vi besöker »

(Tidpunkten för denna resa är anpassas till pilgrimsfestivalen i Aglona den 14 augusti varje år och tidtabellen för färjan Nynäshamn-Ventspils - som bara går vissa dagar i veckan. Skulle tidtabellen ändras kan de bli någon dag tidigare eller senare avresa från Sverige.)

 
PROGRAM

10/8, tisdag: Avresa på kvällen från Nynäshemn,
informationsmöte och kvällsmat ombord.

11/8, onsdag: Ventspils, Norra Kurland.
Ank VENTSPILS 09.30, buss möter,
Tyska Ordens borg. .
 

Nikolaikyrkan i Ventspils

Mazirbe: I Mazirbe talar några ännu det finskugriska språket liviska. Vi letar reda på båtarna som kommunisterna förstörde för att tvinga in liverna i de stora fiskekollektiven.
 

I dag växer träd i de gamla båtarna

Kolkas rags, Kurlands nordspets, som slutar i en lång sandrevel som ibland går rakt norrut i Rigabukten, ibland österut, alltefter den senaste stormens vindriktning. Här möts vågor från Östersjön och Rigabukten i spännande mönster. Många båtar har gått under där, vikingarna kallade udden Domesnäs.


Fyrruinen vid Kolkas rags

Därefter följer vi Rigabukten till dagens natthärbärge, där vi får middag med lettisk mat. (127 km.)

12/8, torsdag: Norra Kurland, Jurmala, Riga
Längs Abavas vackra dalgång till gamla fina småstäder. Kandava, där letter och Tyska Orden byggde borgar på varsin kulle. Sabile, liten romantisk landsortsstad med en druvklase i vapnet, härifrån exporterades vin på 1500- och 1600-talen. På 1990-talet försökte man återuppta vinodlingen i sydsluttningar och fick notering i Guinness rekordbok som den nordligaste platsen där man odlar vindruvor i det fria (i dag sker det på fler håll i Sverige på ännu nordligare latituder). Pedvale frilufts-konstmuseum. Lunch på Stiftelsen Livslust's yrkesskola Dzivesprieks i Aizupe. Skolan har tillkommit på svenskt initiativ för att ge föräldralösa gatubarn från Riga en nyckel till ett icke-kriminellt liv i dagens samhälle. Man utbildar dem till byggnadsarbetare, industrisömmerskor, kockar mm.
Badorten Jurmala, med tusentalet gamla villor från tsartiden längs vackra alléer och många mil av bred fin sandstrand.
 

Jurmala - flera mil sandstrand


Jurmala - tusentalet villor från förra sekelskiftet

Riga, kvällspromenad i Gamla Stan och parkbältet. Hotel i Riga. (190 km.)
 

Riga, Svarthuvudenas brödraskaps hus

13/8, fredag: Riga, Gaujadalen
Några av de berömda Jugendhusen med besök i ett dekorerat trapphus (ej ommålat sedan 1906), Saluhallarna, Synagogan, de gammaltroendes kyrka, Konsthantverksmuseet (den förnämsta platsen för studier av den speciella baltiska konsthantverkstraditionen), mm.


Riga, Synagogan


Detalj från jugendhus i Riga


Riga, gruppens damer inför besök hos de gammaltroende

På vägen ut från Riga ser vi Friluftsmuseet - Lettlands skansen, med vackra gårdar, uthus och kyrkor. Efter lunch på friluftsmuseet fortsätter vi längs Gaujadalen där vi stannar vid Ligatne naturpark.
 

Figur från den förfallna men ännu sevärda sagostigen

Hotell i trakten av Cesis. (139 km.)

14/8, lördag: Vidzemes högland, pilgrimsfesten i Aglona
Kalna Kaibeni
, där bröderna Kaudzite med endast 2 års skolgång blev folkskolelärare, skrev läroböcker, skrev den första romanen på lettiska och översatte bl.a. Gogol och Pusjkin. Många av deras elever skulle senare inta framstående platser i det lettiska samhället.
 

Matiss Kaudzites skrivstuga

Om kvällen Pilgrimshögtiden i Aglona med 50-100.000 pilgrimer i den katolska kalvarieprocessionen.
 

Mer än dussinet biktstolar på gräsplanen - utöver dem i kyrkan


09-24 pågår gudstjänst både i katedralen...


... och i det fria framför katedralen.

Det kan vara svårt att få middag där, så vi rustar oss med matsäck. Sent på kvällen till hotell i Rezekne. (354 km.)

15/8, söndag: resa till Pskov
Denna dag går åt för bussresan till Pskov och gränspassagen till RYSSLAND. Gränspassagen kan ibland gå fort men ibland drar det ut på tiden. Går passagen bra hinner vi se lite av Pskov denna dag. Hotel i Pskov. (177 km.)


Vi slipper dock lastbilarnas kö

16/8, måndag: hela dagen i Pskov
 

Ikonmuseet i Pskov


Pskov, Mirozhskyklostret

Hela dagen i Pskov, Kreml (äldsta delarna från 1300-talet) med Trefaldighetskyrkan (1699), Sergei Pogankins hus (1600-tal) med Konstmuseets värdefulla ikonsamling. De som orkar kan på egen hand även även besöka Mirozhskyklostret, grundat på 1100-talet, med Frälsarkatedralen med utsökta medeltida bysantinska fresker, även stiliga hus från 1789. Hotel i Pskov.
 

Port i Pskov


Pskov, natthimel

17/8, tisdag: Petseri/Petjora, sydöstra Estland
Klostret i Petseri/Petjora, som under mellankrigstiden tillhörde Estland, grundades 1473. Det är det enda klostret i nuvaarnde Ryssland som varit aktivt utan avbrott i över fem sekel (eftersom det 1920-1940 inte tillhörde Ryssland/Sovjet).
 

Munk i Petjora

När vi åker över gränsen till ESTLAND kommer vi in i landets sydöstra hörn, kallat SETUMAA (Setulandet) efter setufolket med sin estnisk-ryska blandkultur.
 

Setukvinnor i folkdräkt

Vi besöker Setu-folkets kulturcentrum i Obinitsa där man berättar om Setu-folket och dess kultur. Övernatt på turistgård. Middag, Setu-musiker medverkar. (93 km.)

18/8, onsdag: Tartu
Kort tid inan han dog vid slaget i Lützen 1632 beslöt Gustaf II Adolf att grunda Sveriges andra universitet i Dorpat (Tartu). Univeristetet fick samma privilegier som Uppsala universtitet. Universitetet stängdes när svenskarna lämnade Estland 1710. Det öppnades på nytt 1802, och runt universitetet uppfördes vad som i dag är i dag en av Europas enhetligaste empirestäder. Vi ser husen kring Rådhustorget, Universitetets huvudbyggnad, domkyrkoruinen på Domberget och Nationalmuseets samling av estniskt folklore. Hotel i Tartu. (102 km.)
 

Fontän i universitetsstaden

19/8, torsdag: Peipusstranden, Pühtitsa, Sinimäe
Av de "gammaltroende", som bannlystes av den ryska ortodoxa kyrkan 1666, flydde många till de baltiska staterna. De har bevarat mycket av sin gammalryska fromhet. Vi besöker några av deras fiskelägen och bönehus längs stranden av Peipussjön.
 

Kvinnor i bönehuset

Pühtitsa nunnekloster i Kuremäe by, ett av det trettiotal kloster som överlevde sovjettiden.
 

Pühtitsa nunnekloster, Kuremäe by, vedstaplar

Vid det befästa berget Sinimäe, utkämpades några av andra världskrigets häftigaste strider.
Middag och hotell i Narva. (218 km.)

20/8, fredag: Narva, nordkusten, hemresa
Nästan varje större krig i Europa har medfört krigshändelser vid Narvafloden och senare minnesmärken längs floden. Vi ser några minnesmärken och slagfält längs floden.
 

Begravningsplats från 1800-talet

I Narva ser vi den medeltida borgen, de svenska befästningarna och Rådhuset, och vi besöker den stadsdel som byggdes upp kring Krenholms bomullsfabriker, en gång Europas största bomullsväveri som fortfarande 1990 hade 11000 anställda.
På vägen åter till Tallinn stannar vi och beundrar den branta Nordkusten där den är som stiligast vid Ontika.
 

Ontika, branta stup mot Finska viken

Lite tid för egna ärenden skall det väl bli i Tallinn innan vi samlas kl. 17.00 för hemresa till Stockholm. (232 km.)

21/8, lördag: ankomst Stockholm frihamnen ca 10.00
 


Fler bilder från de länder vi besöker »
ÄNDRINGAR UTLOVAS!
En resa är alltid ett äventyr. Några sevärdheter kommer att utgå och andra tillkomma. Ett museum kan plötsligt ha stängt, vi kan ha fått tips om nya sevärdheter, vi kanske fått tid över till något extra. En del väljer vi själva under resans gång. Vi utnyttjar de chanser vi får, det är en av fördelarna när man reser i liten grupp!
Pär Lindström