BALTIC BOOKS

  K. Nilssons v 26, 352 39 Växjö, tel 0470-74 08 08, fax 0470-74 08 09
e-post: par.lindstrom(snabel-a)balticbooks.se  

 


För finsmakare:
mat och vin i Piemonte
resa med all mat och allt vin inkluderat!

7-16 oktober 2012

Piemonte är en del av Italien där högsäsongen infaller i oktober och november, det är då man skördar den vita tryffeln i skogarna och man frossar på allt det goda som traktens kök förmår. Här görs några av Italiens finaste viner, och där lagas enligt många den finaste maten.
Vindistrikten runt Alba och Asti i nordöstra Italien är huvudmålet för vår resa.

 


 


 

Mat och vin

Vi har engagerat en svensktalande guide, Marie Steenstrup, med djup insikt i traktens kultur och historia och mångårig personlig kontakt med de flesta av regionens vinodlare. Hon har valt de vingårdar vi besöker och guidar oss dessa dagar. Hon har valt våra matställen och hon har själv granskat menyn för varje lunch och middag under resan i Italien, så att vi skall få omväxlande menyer och så att vi skall få prova regionens specialiteter. Vi får även se hur tryffeljakten med hundar går till.

Italien 150 år
Italien är en ung nation. I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet växte tanken om att människor som talade samma språk skulle förenas i samma rike. Stora riken med blandad befolkning vägrade dock släppa något av sitt territorium - och gör så än. I Italien leddes kampen av en gerillaarmé under Giuseppe Garibaldi, av kungen av Sardinien och Piemonte, samt inte minst av dennes premiärminister Camillo Benso, greven av Cavour. Flera av Verdis tidiga operor är förtäckt upprorspropaganda, speciellt hans genombrottsopera Nebukadnessar.
     2011 firades 150-årsminnet av de italiensktalande folkens enande. Kungariket av Piemonte och Sardinien spelade en viktig roll och Turin blev den första huvudstaden. Vi kommer på flera håll att se minnesmärken från denna viktiga period.

Tysk kultur
Vi reser buss från Sydsverige till Piemonte - för att kunna ta hem en redig last av italienska viner (och tyskt öl för dem som vill det). På vägen genom Tyskland gör vi några nedslag på kulturhistoriskt intressanta platser och provar några vita Frankenviner, många anser dem vara de bästa tyska vinerna.  

 

När vi själva upplever en resa som något utöver det vanliga vill vi gärna dela med oss. Det kan gälla vilka resmål som helst, men räkna med en god portion historia och kulturhistoria! Detta är en resa vi verkligen njöt av när vi första gången genomförde turen med 22 vänner i bussen.


Så här berättar några deltagare om tidigare resor med Pär Lindström:

"Den bästa gruppresa jag
och min fru varit med på"
Estland för deltagare i historikerkonferens 8 dagar 2002

"Den mest intressanta och
lärorika resa jag varit med om"
Litauen-Lettland-Estland 12 dagar 2004

"Strålande arrangemang",
"Reseledare av yppersta klass"
Litauen-Lettland-Estland 12 dagar 2003

"Givande, innehållsrikt, variationsrikt, välorganiserat -
mycket god kvalitet"

Estland-Lettland-Litauen 10 dagar 2010

"En fantastisk resa!" "Fler borde följa våra fotspår... otroligt att få en sådan resa för det facila priset."
Lettland-Pskov-östra Estland 12 dagar 2010

 


PRIS kronor:
16.400 vid 25 resande,
15.700 vid 30 resande,
15.200 vid 35 resande.

Tillägg för enkelrum och enkelhytt 3400.

I PRISET INGÅR:

  • Frukost, lunch och middag inklusive vin vid lunch och middag på båten och under hela hela resan (öl till lunch i Tyskland).
  • Vinprovningar och museer enligt programmet.
  • Logi i dubbelrum 7 nätter på 3- eller 4-stjärninga hotell
  • Färja Trelleborg- Travemünde ToR i 2-bäddshytter .
  • Bussresa enligt program, inkl kostnader för förare, miljö-, väg- och extra försäkringsavgifter.
  • Resegaranti enligt lag.
  • Rutinerad reseledare, Pär Lindström.

I priset ingår ej: dricks, fika under bussresans raster, reseförsäkring och avbeställningskydd.


PLANERING OCH RESELEDNING
Baltic Books
Pär Lindström

UPPLYSNINGAR
Pär Lindström
0470-74 08 08,
0706-720 333,
parli(snabel-a) balticbooks.se

ANMÄLAN TILL
Erlings Resor
0346-19615
info@erlingsresor.se
www.erlingsresor.se
senast 26 maj 2011.

TEKNISK ARRANGÖR
Erlings Resor
0346-19615
info@erlingsresor.se
www.erlingsresor.se

Sedan du anmält dig bekräftar Erlings att du fått plats på resan och skickar ut faktura på anmälningsavgiften, 900 kr, vilken ska betalas inom en vecka.

Du får sedan litteraturtips
och praktisk information
inför resan samt
faktura på slutavgiften som skall betalas senast 22 dagar före avresa.

Avbeställningsvillkor:
se www.erlingsresor.se

Program

SÖNDAG 7 okt - Avresa
Vi hämtar resande vid järnvägsstation i Växjö 14.00, i Alvesta 14.20 (avgång m tåg från Sthlm 11.21*, Kalmar 13.09*), i Lund 17.45 - Clemenstorget (avgång m tåg från Gbg 14.42*, flera alternativ) (* tider enligt tidtabell juni 2011, reservation för ändrad tidtabell), i Trelleborg 18.45 (för dem som kommer med bil finns långtidsparkering nära färjeläget).
Middag ombord (färjan avgår 22.00)

(242 km)

MÅNDAG 8 okt - Genom Nordtyskland med besök i Celle och Rothenburg ob der Tauber
Tidig frukost ombord på färjan.


Celle

Celle, där vi tar en promenad i gamla stan med 500 bevarade korsvirkeshus. LunchHistorischer Ratskeller (Rinderbraten mit Rotkohl und Kartoffeln, vatten, öl eller vin, kaffe)


Rothenburg ob der Tauber

Hotell Schranne*** i Rothenburg ob der Tauber, stad som efter 30-åriga kriget till följd av nya handelsvägar blev bevarad i sin medeltidsdräkt med stadsmur och portar.
Middag med Frankenvin på hotellet som 2010 fick silvermedalj för sitt "bajerska kök".
(645 km)

TISDAG 9 okt - Alppassage
Vår väg genom Alperna blir en upplevelse om ni inte åkt där förut. Vägen har inga långa tunnlar, och den ger många vackra vyer av de pass vi rör oss genom.

Lunch i Feldkirch i Vorarlberg i västligaste hörnet av Österrike på gränsen mot Schweiz, en stad med medeltida rötter och tydlig alp-karaktär.

Hotell NH Ligure**** i Turin. Kort promenad till middagRistorante Pizzeria la Stua (en antipasto, en huvudrätt, dessert, ½ fl. vin, vatten, kaffe).

(680 km)

ONSDAG 10 okt - Turin, romerska ruiner och stram barock


Turin

Hela dagen har vi hjälp av den kunniga engelsktalande guiden Fulvia Olivieri. Stadspromenad med temat stadens historia, kultur och arkitektur, paus på historiskt kafé. BuffélunchGelateria Pepino från 1884 (buffet med antipasti, varmrätter och dessert, 1/4 fl. vin).

Guidad tur på Egyptiska museet, Världens förnämsta egyptiska samling näst efter Egyptiska museet i Kairo (besök måste bokas ett halvt år i förväg!).
Fri tid för shopping eller ytterligare museer mm (Museet för modern konst, Kungliga palatset, "Jesu svepeduk" m.fl.).

Vi bor kvar på Hotel NH Ligure**** i Turin.
Middag Ristorante Pastificio Defilippis
(en antipasto, en pastarätt, dessert, ½ fl. vin).

TORSDAG 11 okt - Vingårdar och kulturminnen
Besök vid Slow-Food-universitetet i Pollenzo och dess Vinbank, skapad för att lära ut hur olika viner smakar. Vi får en introduktion i Slow Food-verksamheten, besöker Vinbanken och provar typiska viner från Piemonte.


La Morra

I byn La Morra besöker vi vingården Sylla Sebaste med sin fantastiska utsikt över Barolodalen. Vi ser något av tillverkningen (tillfälle till inköp) och äter lunch. Meny:
- Tre typer av lokaltillverkade "salami"
vin: Roero Arneis (vitt vin)
- Tre typer av omelett
vin: Dolcetto d'Alba (rött vin)
- "Bun Apetit" (inlagda grönsaker)
vin: Barbera d'Alba (rött vin)
- Pasta i smör och salvia
vin: Langhe Nebbiolo (rött vin)
- Tre typer av lokaltillverkade ostar
vin: Barolo (rött vin)
- Dessert
vin: Barolo chinato (sött kryddigt dessertvin)
Vatten och kaffe.

Besök på slottet Grinzane Cavour, som tillhört den italienske statsmannen Camillo Benso, Greven av Cavour, en av dem som stod bakom enandet av den italienska halvön till en enda nation år 1861. Slottet är idag bl.a. museum och högkvarter för den världskända auktionen av vit tryffel. Där ryms även ett Enotek (inköpsställe för de flesta av Piemontes viner, grappa och andra typiska lokala produkter, tillfälle till inköp).


Grinzane Cavour, detalj från renässanstak

Vi far vidare till byn Barolo, som givit namn till det världsberömda vinet "kraftfullt, långlivat, kanske Italiens bästa vin" skriver Mikael Mölstad i boken En Värld av Vin. Barolo-distriktet är uppdelat i 11 små kommuner och karaktäriseras i huvudsak av 3 olika jordmåner. I Enoteket i Barolos slott får vi under ledning av engelsktalande Cristiana smaka på tre Barolo-viner från olika jordmån (i Enoteket finns de flesta Barlovinerna till försäljning, dock få gamla årgångar, mest sista utsläpp).

Ankomst till Acqui Terme, där det kring de varma svavelhaltiga källorna redan på romartiden uppstod en kurort. Mitt på torget står ett hiskeligt marmormonument i vilket det bubblar upp 75-gradigt svavelvatten. Kurortens gäster utgör grunden för stadens fina restauranger och förnämliga butiksutbud.


Acqui Terme, 75-gradigt svavelhaltigt vatten

Hotell Grand Hotel Nuove Terme****, i Acqui Terme, byggt 1891 och med några interiörer från tiden.
MiddagRistorante La Pirada (3 förrätter, huvudrätt, dessert, ½ fl vin).

(157 km)

FREDAG 12 okt - Marknad och vingård


Nizza Monferato, marknad

Vi börjar dagen med ett besök på fredagsmarknaden i grannstaden Nizza Monferrato där allting säljes: grönsaker, kött, fisk, kläder, väskor, husgeråd, trädgårdsredskap - stånden fyller upp gator o torg i stadens historiska centrum.


Canelli, spumante-lager

Besök i staden Canelli där tillverkningen av spumante startade under 1800-talets andra halva, staden ingår nu i en UNESCO-kandidatur. Vi besöker ett av de berömda vinhusen med vinkällare som i ett tunnelsystem i olika nivåer, utgrävda i tuffstensjorden - de sk underjordiska katedralerna - sträcker sig långt in under staden (tillfälle till inköp).

LunchEnoteca Regionale di Canelli i gammal vinkällare (förrätt, pastarätt, dessert, ¼ fl vin, vatten och kaffe, tillfälle till inköp).

Besök hos en vinproducent, La Gironda. Vingården, som ligger vackert på höjden ovanför Nizza Monferrato, producerar i familjeregi framförallt Barbera d'Asti samt dessertvinerna Moscato d'Asti och Brachetto d'Acqui. Vi får prova de olika produkterna (tillfälle till inköp).


Nizza Monferato från La Gironda

Vi bor kvar på Grand Hotel Nuove Terme**** i Acqui Terme.
MiddagRistorante Osteria La Curia,
(2 förrätter, huvudrätt, dessert. ½ fl vin, vatten och kaffe).

(59 km)

LÖRDAG 13 okt Tryffelsök med hund
Den vita tryffeln, Tuber Magnatum Pico, är Piemontes "juvel" och börjar sökas i mitten av september. Vi besöker två tryffelsökare, bröderna Giorgio och Natale med sina specialdresserade hundar på en typisk piemontesisk bondgård från början av 1900-talet. Vi får höra allt om tryffel, både vit och svart. Vi följer med tryffelsökarna och deras hundar ut i en privat skog och ser hur sökandet går till.

Picknicklunch hos tryffelsökarna med lokala korvar, ostar och vin, samt provsmakning av vit och svart tryffel (första bilden).
(Tillfälle till inköp av vin).

Efter lunch begynner återresan - med många härliga flaskor i bussens "vinkällare".

Hotell Hotel Goldenes Rad**** i Friedrichshafen, vackert beläget vid Bodensjön
Middag

(512 km)

SÖNDAG 14 okt - Sydtyska kulturnedslag

Lunch i Dinkelsbühl. Den bevarade medeltida stadskärnan i Dinkelsbühl anses vara ett av Europas mest betydande kulturminnesmärken. Fortfarande firas årligen festspel till minne av att staden skonades från plundring efter att svenskarna erövrat staden 1632. Den konst- och vetenskapsintresserade kung Ludwig I av Bayern förbjöd 1826 att man tog byggnadsmaterial från murar och torn. Dinkelsbühl genomgick både första och andra världskriget helt oskadat.


Weikersheim, porten till slottsområdet 1978

Guidat besök i slottet Weikersheim med tillhörande park. Godset Weikersheim tillhörde släkten Hohenlohe från 1156 till 1967 då det köptes av delstaten Baden-Württemberg. Det nuvarande slottet är ett renässansslott från omkring 1600 med många rikt smyckade, välbevarade interiörer. Vid slottet finns en senbarock park från 1708 omgiven av växthus 1710, arsenal 1717 och fågelhus.

Hotell Flairhotel Weinstube Lochner***, Bad Mergentheim.
Provning av några Frankenviner, middag på hotellet.
(315 km)

MÅNDAG 15 okt - med raska steg hemåt

LunchLechstedter Obstweinschänke, Bad Salzdetfurth

En kortare promenad i Lübeck om tiden medger.
Middag ombord på färjan i Travemünde 20.00 (färjan avgår 22.00).
(651)

TISDAG 16 okt - hemma!
Frukost ombord, ankomst Trelleborg 07.30, Lund 08.40 (tåg prel 09.01 till Gbg 12.17) Alvesta 12.10 (tåg prel 12.34 till Sthlm 15.39, 12.41 till Kalmar 14.14), Växjö 12.40 (* tider enligt tidtabell juni 2011, reservation för ändrad tidtabell). (242 km)

(Förhandlingar om menyer pågår med flera restauranger.)


ÄNDRINGAR UTLOVAS!
En resa är alltid ett äventyr. Några sevärdheter kommer att utgå och andra tillkomma. Ett museum kan plötsligt ha stängt, vi kan ha fått tips om nya sevärdheter. Somligt väljer vi själva under resans gång. Vi utnyttjar de chanser vi får!

    Pär Lindström